Cum sa creezi un strat perfect de epoxi pe lemn

Cum sa creezi un strat perfect de epoxi pe lemn

              Sistemul epoxidic IZOCOR este o resursă neprețuită pentru crearea unui strat transparent care prezintă atât frumusețea striatiilor de lemn si va ofera de patru ori grosimea unui singur strat de poliuretan. În doar câțiva pași simpli, puteți obține o suprafață de lemn frumoasă, fără bule, folosind rășină epoxidică.

              Bulele sunt un efect secundar frustrant al stratului epoxidic care poate face ca finisajul tău din lemn stratificat să pară neatractiv și aspru. Prin urmare, este important să îndepărtați toate bulele de aer inainte ca rasina sa formeze un gel, deoarece acest lucru poate duce la prinderea bulelor de înveliș sau a izbucnirii și a crea o creastă ascuțită.

   

  Prepararea suprafetei

   

              Pentru a crea un strat transparent, este vital să pregătiți bine suprafața. Suprafețele pregătite pentru acoperire trebuie să fie curate, uscate și lipsite de orice contaminare. Apoi șlefuiți suprafața și aspirați orice praf suplimentar pentru a evita bule, vezicule sau alte deteriorări ale calității stratului de acoperire. Orice contaminare de pe suprafață poate duce la deformarea stratului de acoperire, un fenomen în care epoxidicul se îngrășează și creează pete uscate.

              Pentru acoperiri transparente superioare, șlefuirea cu bob va spori estetica piesei finite. Lemnul natural gras, cum ar fi tecul, ar trebui să fie îndepărtat de uleiul de suprafață cu acetonă și prosoape de hârtie.

              Mediul de lucru poate juca un rol important în calitatea stratului finit, iar un mediu uscat fără praf va da, evident, rezultate mai bune. Este important ca temperatura locului de muncă, temperatura lemnului și temperatura rasinei să fie toate similare. Temperatura ambientala optima pentru rezultate maxime ar trebui sa fie in jur de 18 grade Celsius.

              Ar fi o mare greșeală să aplicați rasina rece pe o suprafață de lemn care este calda, deoarece acest lucru ar determina extinderea aerului din fibra de lemn. Acest lucru este cunoscut sub numele de „depășire a gazului” și poate provoca blocarea bulelor de aer în stratul epoxidic sau „cicatrici” pe măsură ce bulele părăsesc suprafața.

              Rasinile care sunt reci sau devin reci la întâlnirea cu o suprafață rece, vor fi dificil de periat sau de rulat și vor fi aplicate prea gros, ceea ce poate duce la o acoperire inegală.

   

  Aplicarea stratului de rasina

   

              Odată ce suprafața dvs. este complet pregătită, puteți începe să aplicați rasina. Este recomandat să aplicați mai multe straturi subțiri decât un singur strat gros. Cele mai bune rezultate se obțin prin aplicarea  rasinii epoxidice în mod egal. Metoda „rolați și răsturnați” este o modalitate excelentă de a face acest lucru - „rulați” un strat subțire de rasina cu o rolă de spumă și apoi „răsturnați” trăgând o altă rolă, tăiată în secțiuni, pentru a ramane suprafata la acelasi nivel si fara bule de aer.

              Cu unele cherestele de cereale grosiere, primul strat poate fi destul de dur și poate ridica puțină fibră de lemn de la suprafață. Dacă se întâmplă acest lucru, opriți-vă, lăsați acoperirea să se vindece și apoi șlefuiți suprafața până când aceasta este gata pentru următoarea aplicare.

              Odată ce stratul epoxidic este la fel de lipicios ca banda de mascare, aplicați următorul strat. Dacă nu puteți face o amprentă a unghiilor în stratul de acoperire, așteptați până când stratul respectiv s-a vindecat și apoi spălați orice fard de amină înainte de a șterge suprafața gata pentru următorul strat. În timp ce stratul epoxidic se vindecă, aplicați ușor o sursă de căldură uscată, cum ar fi o suflantă de aer fierbinte (sau o lanternă de propan folosită cu o îngrijire extremă), pentru a îndepărta bulele de aer. Încălzirea epoxidului va reduce vâscozitatea, permițând astfel aerului să scape mai ușor.

  Taguri:

  Comentarii