CUM SE APLICĂ RĂȘINA EPOXIDICA TRANSPARENTA

CUM SE APLICĂ RĂȘINA EPOXIDICA TRANSPARENTA
  1. Rășina epoxidică transparenta este bine cunoscută pentru abilitățile sale de adeziv, dar poate oferi și proiectului tău un finisaj deosebit de placut. Adesea, rășina epoxidică este folosită pentru a confectiona bijuterii, decoratiuni - sau mai nou se poate utiliza in domeniul mobilei in special cel al blaturilor de  mese. 

Rășina epoxidică transparenta este bine cunoscută pentru abilitățile sale de adeziv, dar poate oferi și proiectului tău un finisaj deosebit de placut. Adesea, rășina epoxidică este folosită pentru a confectiona bijuterii, decoratiuni - sau mai nou se poate utiliza in domeniul mobilei in special cel al blaturilor de  mese. 


Cum funcționează rășina epoxidică?


Rășinile epoxidice sunt din două componente: componenta rășinoasa ( A ) și componenta intaritor ( B ). Când cele două componente sunt amestecate, are loc o reacție chimică care provoacă producerea de căldură. Această căldură schimbă rasina epoxidica din stare lichida în stare solida. Rășina epoxidică, ca și alte rășini, este amestecată într-un anumit raport sau cantitate de rășină la întăritor. Există un timp de lucru cu rasina (perioada de timp în care rășina este încă suficient de lichidă pentru a lucra) față de timpul de întărire (cantitatea de timp necesară pentru ca rasina epoxidica să se întărească complet). Fiecare rășină epoxidică este diferită, pentru o întărire adecvată, va recomandam sa studiati cu antentie fisele tehnice ale produselor.


Ce trebuie stiut inainte de a incepe sa lucrezi cu rasina epoxidica transparenta:


Este foarte important să înțelegi că, deși rășina epoxidică transparenta este un produs ușor de utilizat, trebuie luate cateva măsuri de precauție simple, pentru a te asigura ca experienta in a lucra cu rasina epoxidica este una sigura. Nu utiliza niciodată rășina epoxidică fără o protecție corespunzatoare a mâinilor, acest lucru implica folosirea manusilor din latex. Rasina epoxidica se poate usca destul de repede, este important sa amestecați cantitatea necesară de rășină pentru utilizarea in cele 40 min, cat este timpul de lucru cu rasinile epoxidice de la IZOCOR. Acest lucru este necesar pentru a te asigura că produsul isi menține vâscozitatea adecvată și proprietatile pentru care produsul a fost conceput.

De asemenea este necesar sa lucrati intr-o incapare curata si bine aerisita. 

Utilizarea rasinilor epoxidice IZOCOR, se face respectand fisele tehnice si fisele cu date de securitate, eliberate de producator, actualizate la data livrarii acestora. 


Ce alte materiale mai trebuie sa ai la indemana cand te apuci sa aplici rasina epoxidica transparenta ? 


In primul rand este neaparat necesar sa aveti la indemana solutia de scoatere a bulelor IZOCOR SB100, care se poate pulveriza pe suprafata aplicata, in cca. 10 min dupa turnarea rasinii epoxidice. Este foarte important sa nu se foloseasca solutia de scos bule in exces, existand riscul ca rasina sa fie dizolvata de solutie. 

Daca utilizati rasina epoxidica pentru aplicatii cu lemn, cum ar fi blaturile de mese, este indicat ca lemnul sa fie sigilat inainte cu un strat de impregnant epoxidic pentru lemn IZOCOR SAA. Pentru aplicarea impregnantului va recomandam rola de burete. 

În general, trafaletii cu role de burete funcționează cel mai bine la aplicarea rasinii epoxidice. Acest lucru se datorează aplicării neuniforme care poate apărea uneori, atunci cand se folosesc trafaletii cu rola cu par. De multe ori, rolele cu par pot lăsa un strat neuniform – necesitând mai mulți timpi de șlefuire între aplicații.

Asigurați-vă întotdeauna că urmați instrucțiunile producătorului pentru amestecarea rășinii epoxidice și a întăritorului, instructiuni care se regasesc in fisa tehnica a produsului.

 

Cum se aplica impregnantul epoxidic pentru lemn ?


Începeți prin a aplica un strat uniform de impregnant cu rola de burete. Încercați să mențineți mișcări lungi, dar nu să acoperiți zone prea mari. Acoperirea trebuie să fie subțire, egala și uniforma. Suprafața ar trebui să servească drept strat de bază daca sunt anumite zone mai valurite, nu este o problema pentru ca oricum iti recomandam sa slefuiesti suprafata inainte de aplicarea rasinii transparente.

Unele suprafețe din lemn sunt mai absorbante decât altele, un strat suplimentar de impregnant epoxidic poate fi aplicat pe zone care par „uscate”. Inspectați zona la 15 minute după aplicarea inițială. Este posibil să vedeți formarea de bule mici la suprafață, ceea ce este normal și de așteptat.

Odată ce stratul de impregnant s-a întărit, fă-ți timp pentru a umple eventualele fisuri, goluri sau spărturi de pe suprafață. Umplerea golurilor sau a crapaturilor se poate face si din amestec de rasina epoxidica transparenta cu rumegus.


Este necesara slefuirea primului strat de rasina epoxidica sau impregnant epoxidic aplicat ? 


Da, va recomandam sa slefuiti suprafata folosind o mașină de șlefuit manual, avand grijă să îndepărtați un strat ușor de suprafață de rășină epoxidică. Este neccesar să folosiți întotdeauna o mască de praf atunci când șlefuiți.


Aplicarea celui de-al doilea (și ulterioare) straturi de rasina epoxidica 


Ideal este ca al doilea strat să fie aplicat cât mai curând posibil, pentru a preveni contaminarea suprafetei. În general, pe un produs trebuie aplicate două până la trei straturi de rășină epoxidică; deși se pot aplica mai multe, pana la grosimea maxima a turnarii de 10 cm. Daca se depaseste aceasta grosime, rasina nu mai este asa de clara. După aplicarea celui de-al doilea strat, nu mai este necesară șlefuirea între straturi. Pur și simplu lăsați straturile să se usuce între reaplicare.


Se poate colora rasina epoxidica transparenta ? 


Da, Rasinile epoxidice IZOCOR se pot colora cu pigmentii speciali pentru rasina epoxidica, utilizandu-se un procent de amestec de 1  - 5 % functie de cat de intensa doriti sa fie culoarea. Amestecul pigmentului este recomandat a se face in componenta rasionasa ( A ), urmand ca ulterior sa se adauge intaritorul. 


Pentru orice alta nelamurire, nu ezitati sa contactati departamentul tehnic de la IZOCOR, 

Taguri:

Comentarii